zondag 29 november 2020

Het coronawoordenboek: de taal van het virus

 


Corona … We kunnen het woord niet meer horen. Toch heeft het onze taal op korte tijd aanzienlijk verrijkt met heel wat nieuwe woorden. Een taal leeft en is voortdurend in beweging. Dat is juist het mooie eraan en daarom hou ik zo van taal. Omwille van deze twee redenen koos ik voor dit artikel. De hoofdredacteur van de Dikke van Dale, Ton den Boon, heeft een heuse oplijsting gemaakt van alle nieuwe coronawoorden. Bestaande woorden kregen sinds de coronacrisis een compleet andere betekenis, zo zal ik geen ‘bubbels’ meer drinken zonder te moeten denken aan de mensen met wie ik samenwoon. En wie had een klein jaar geleden gedacht dat we naar een plexiglassamenleving zouden evolueren? Ook een lockdownscepticus was me tot nu toe vreemd. Ik heb het weekend nog nooit zo vaak al skyperitievend ingezet als de voorbije maanden. Mijn klaslokaal werd plots een anderhalvemeterwerkplek. Toen ik aan deze opleiding begon -net voor de crisis uitbrak- had ik evenmin gedacht dat dit een coronadiploma zou opleveren.

Of we na afloop van deze pandemie elkaar nog steeds zullen begroeten met een Wuhanshake of voetzoentje, is nog maar de vraag. En vermoedelijk zullen we over tien jaar aan onze leerlingen moeten uitleggen wat een anderehalvemetersamenleving is, al dan niet via afstandsonderwijs. Vandaag groeien jongeren op met een andere woordenschat dan wij. Dat maakt taal net zo mooi. Alles verandert en evolueert voortdurend. 

Heeft dit artikel mij cultureel verrijkt? Ja, toch wel. Ik vind het fijn om nieuwe woorden te leren kennen en zo mogelijk te gebruiken in een gepaste les, ook al zullen deze vondsten na verloop van tijd vanzelf weer uit ons lexicon verdwijnen. 

De databank levert in ieder geval een lijst vol met leuke neologismen op die ik zeker eens in een of andere les ga gebruiken. Laat ons zeggen dat corona op taalvlak toch iets positiefs heeft bijgedragen. Zo onthoud ik ‘een covidioot’ als mijn favoriete coronawoord. 

Dit en meer leuks kan je vinden op het coronawoordenboek

Bron: Maes, L. (2020, 25 juli). Het Coronawoordenboek: de taal van het virus. Geraadpleegd op 15 november 2020, van https://overtaal.be/2020/07/het-coronawoordenboek-de-taal-van-het-virus/



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

reactie

Reacties op andere blogs

  Voor A2/W2 reageerde ik op een blogbericht van deze medestudenten: 1.  Bette Leys:  Schindler's List ~ What's wrong with being dif...