vrijdag 13 november 2020

Coloured cones

 

 


Als er één kunstenaar is die mij telkens weer weet te ontroeren, is het wel Michaël Borremans. Ik ben -zelf schilder van opleiding- dan ook een groot liefhebber. Hij is niet alleen technisch zo sterk dat hij heel wat oude grootmeesters moeiteloos weet te evenaren, maar daarnaast creëert hij steeds weer een bijzondere sfeer in zijn schilderijen. Zijn werk is ‘op z’n minst vreemd’ schrijft de journalist in dit stuk. Dat vreemde gevoel sluimert doorheen het hele oeuvre van Borremans. Het is net dátgene dat mij ontroert in zijn werk; er zit iets ongrijpbaars in wat je een unheimlich gevoel geeft.

In de reeks Coloured cones weet hij als geen ander de fijne textuur van satijn en stoffen minutieus weer te geven. Je hoeft zelf geen kunstenaar te zijn om te begrijpen dat dit niet evident is. Een voor de kijker ogenschijnlijk banaal onderwerp als een kegel ziet Borremans als metafoor voor de essentie van het mens-zijn. Zijn werk gaat dan ook steevast over de kwetsbaarheid van de mens. Die kwetsbaarheid manifesteert zich in vele vormen.

De laatste expo van Borremans dateert van enkele jaren geleden. Ik ben toen niet gaan kijken, daar heb ik nu veel spijt van. Ook deze expo in Zeno X zal momenteel niet opengesteld worden voor het publiek. Ze loopt nog tot februari 2021, hopelijk zijn de omstandigheden dan gunstiger zodat ik alsnog kan gaan kijken.

Bron: Rinckhout, E. (2020, oktober 21). De coronawerken van Michaël Borremans: 'We waren vergeten hoe kwetsbaar we zijn', Knack. Geraadpleegd op 12 november 2020, van https://www.knack.be/nieuws/belgie/de-coronawerken-van-michael-borremans-we-waren-vergeten-hoe-kwetsbaar-we-zijn/article-longread-1655401.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

reactie

Reacties op andere blogs

  Voor A2/W2 reageerde ik op een blogbericht van deze medestudenten: 1.  Bette Leys:  Schindler's List ~ What's wrong with being dif...