zaterdag 3 oktober 2020

Bah, lezen!

 

 
Een tijdje geleden ontdekte ik het geweldige vaktijdschrift FONS! Sinds kort ben ik er ook op geabonneerd. Ik ben fan van dit soort 'boekskes'. Het staat ook deze keer weer boordevol inspirerend vak- en lesmateriaal. 't Was moeilijk om hier één artikel uit te pikken maar na veel twijfel koos ik toch opnieuw voor een stuk rond leesbeleid. Want lezen op school, dat blijft verdorie toch een pijnpunt. Er is dan - ironisch genoeg - ook al wat inkt gevloeid over dit thema.

"Lezen is saai, te moeilijk en helemaal niet leuk!" Dit zijn letterlijk de woorden van mijn TSO- jongens. Je bent een nerd als je leest en nog meer als je het durft uit te spreken in de klas. Nochtans is het zo'n enorm belangrijke sleutel in het leven. Daarom geloof ik echt, hoe langer hoe meer, in het belang van een sterk en duurzaam leesbeleid op school. Lezen zou in het secundair onderwijs verplicht moeten worden opgenomen in het lessenpakket. Er zijn al heel wat nobele ideeën uitgewerkt maar waarom merk ik daar dan zo weinig van? Met amper één verplicht boek per jaar halen we het niet. Ik hoop daarom echt dat ik als leerkracht Nederlands een manier vind om mijn leerlingen aan het lezen te krijgen. Mijn leerlingen van het tweede jaar krijgen nu een laagdrempelige leesopdracht waarbij ze een onbekend sprookje moeten kiezen uit het aanbod. We lezen samen in de klas. Als verwerking maken ze een keuzetaak uit de lijst. Die kan creatief zijn, maar ook sec uitgeschreven. Elke leerling kiest een verwerking die bij hem past. Het is een begin en hopelijk kan het sommigen prikkelen om meer te gaan lezen. 
Ik zou ook graag een vast wekelijks voorleesmoment willen inlassen in mijn lessen Nederlands, of de les willen beginnen met een kort gedicht. Dat durf ik voorlopig nog niet goed. Ik weet niet hoe dit onthaald zal worden bij mijn leerlingen. 

Bron: FONS (2020, september), Van duurzaam leesbeleid naar sterk leesonderwijs. Opgehaald op 3 oktober 2020 op https://frisonderwijsnederlands.files.wordpress.com/2020/09/fons_6_1_hebbrecht_vansteelandt.pdf

1 opmerking:

  1. Dag Griet

    Wat ben ik blij om te lezen dat een leerkracht Nederlands eindelijk luistert naar haar leerlingen. Er verandert voor de jongeren zeer veel tijdens de pubertijd op fysiek, mentaal en emotioneel vlak. Ze tonen bijvoorbeeld meer interesse in het uitgaan, dan in het lezen van een boek. Fijn dat je jouw leerlingen een laagdrempelige leesopdracht geeft, waarin ze de leerplandoelen bereiken en toch keuzevrijheid krijgen. Als middelbare scholier zou ik heel blij zijn met een leerkracht zoals jij. Wat betreft je gedichtenvoorstel raad ik je het gewoon aan om uit te proberen. Ik vermoed dat dit goed ontvangen gaat worden, omdat de les dan niet altijd begint met de theorie. Indien het toch geen goede zet was, dan heb je er uit geleerd en kan je er de top- en leerpunten uithalen.

    Groeten Bette Leys

    BeantwoordenVerwijderen

reactie

Reacties op andere blogs

  Voor A2/W2 reageerde ik op een blogbericht van deze medestudenten: 1.  Bette Leys:  Schindler's List ~ What's wrong with being dif...