dinsdag 29 september 2020

De schaduwen van Radovar

 

Dit boek was niet mijn eerste keuze uit de opgelegde leeslijst maar ik wilde wel eens een écht spannend jeugdboek lezen en dus waagde ik het erop. De donkere kaft toont meteen de onheilspellende sfeer van het boek in één beeld.

Het verhaal speelt zich af in de kunstmatige stad Radovar. Het leven is er erg gecontroleerd en wordt bepaald door een bizar puntensysteem. Goed of slecht gedrag vertaalt zich in punten en bepaalt bijgevolg de etage waar je woont, alsook de daarbij horende privileges. Het hoofpersonage Jona rebelleert hier voortdurend tegen. Samen met wat foute vrienden wil ze uitzoeken wat er zich afspeelt in de schaduwen van Radovar. 

Het is een jeugdboek dat je meteen meeneemt en waarin op tijd een flink blik spanning wordt opengetrokken. Er zitten veel wendingen in die ervoor zorgen dat je als lezer in de greep van het verhaal blijft. Ik zag het verhaal tijdens het lezen in mijn hoofd afspelen. Naar mijn gevoel heeft dit potentie voor een spannende jeugdfilm! Het boek kent een nogal voorspelbaar happy end. Misschien was dit een veilige keuze voor de jonge lezers?

Wat me blij verraste, is dat het geschreven is door een Nederlandse schrijfster, vooral omdat ik zelf niet zo van vertalingen hou. Daardoor lees je veel herkenbare dingen. Af en toe stootte ik op typisch Nederlands taalgebruik waarvan ik denk dat Vlaamse jongeren het niet meteen begrijpen. Het boek deed me wat denken aan het communistisch regime in China, waar ook een soort van sociaal puntensysteem bestaat. 
Ik zou dit boek zeker aanbevelen in de klas. Het lijkt me een verhaal dat zowel jongens als meisjes graag lezen. Het is bij momenten nogal zwart-wit voorgesteld met duidelijke regels van wat wel en niet mag. Misschien ervaren 12-jarigen het leven en de maatschappij soms wat op die simplistische manier. In die zin kan ik me voorstellen dat ze hier heel wat herkenning in zullen vinden. Het boek zal jongeren ongetwijfeld ook achterlaten met vragen over maatschappelijke systemen en hopelijk aanzetten om hier over na te denken. 

De schaduwen van Radovar is echt een tof boek dat me met een goed gevoel achterliet! Mijn keuzetwijfel was dus helemaal ongegrond.

 

 

 

2 opmerkingen:

  1. Wat een boeiende en intrigerende uiteenzetting van het boek. Zelf ben ik grote fan van jeugdboeken, en zeker met een spanningselement aanwezig, dus ik ben blij dat ook jij hiervan hebt kunnen genieten.
    Ik vind vooral jouw link naar het communistische regime in China interessant. Dat geeft een opstap om dit boek overkoepelend te gebruiken binnen scholen.
    Ook buiten de schoolcontext om ben ik alleszins verkocht!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gitte bruyninckx1 oktober 2020 om 06:50

    Ik was daarnet mijn naam vergeten erbij te zetten, hopelijk is het nu duidelijk.

    BeantwoordenVerwijderen

reactie

Reacties op andere blogs

  Voor A2/W2 reageerde ik op een blogbericht van deze medestudenten: 1.  Bette Leys:  Schindler's List ~ What's wrong with being dif...