dinsdag 17 november 2020

Goed gewapend tegen corona-leerachterstand

 



Tijdens mijn lerarenstage, intussen 20 jaar geleden, maakte ik voor het eerst kennis met Klasse. Het is één van de prettige vaktijdschriften die ik steevast helemaal doorlees. Ik koos voor dit artikel omdat ik linken zie met de huidige noden van leerlingen en omdat ik het idee van een flex-uur mee ondersteun. Het is dan ook fijn om te lezen dat er nog scholen mee op deze kar springen.

Door de hervorming is er jammer genoeg een uur Nederlands gesneuveld in de eerste graad, maar daar is een flexibel uur voor in de plaats gekomen. Zo ook bij ons op school. Intussen heeft de hervorming zich al flink doorgezet in de hele eerste graad en zitten we al wat in die nieuwe routine. Het flexibel uur hebben wij ingevuld als BOOST-uur, een uur waarin we wekelijks remediëren en differentiëren in een doorschuifsysteem. Hoewel het nog wat zoeken is, vinden we stilaan een concrete invulling. 

De leerlingen worden met hun leerjaar in groepen gemengd en boosten beurtelings voor de vakken Frans, Nederlands en Wiskunde onder begeleiding van de vakleerkracht. Elke leerling werkt volgens zijn eigen noden en behoeften aan oefeningen in het werkboek of op Scoodle, bekijkt flipping the classroom- filmpjes of herbekijkt het stappenplan in een PowerPoint van de les. Dit kan zelfstandig of met hulp van de leerkracht. De leerlingen houden bovendien hun eigen voortgang voor elk vak ook bij in een persoonlijke groeimap. 

Ikzelf mag sinds dit jaar zo’n uur mee begeleiden en vormgeven voor het vak Nederlands. Ik merk dat leerlingen er wel nood aan hebben om bijgewerkt te worden en vooral om individueel begeleid te worden. Misschien heeft corona deels mee gezorgd voor de achterstand die we dit jaar extra proberen in te halen, maar los daarvan denk ik dat de lat van (hervormde) doelstellingen en eindtermen gewoon iets te hoog ligt voor onze leerlingen. Ze worden geacht om steeds meer te kunnen op steeds minder tijd. Tijdens de lesuren in de klas is daar niet altijd de tijd voor, daarom vind ik zo’n Boost-uur een goed initiatief. Zelf haal ik veel voldoening uit dat uur en ik merk dat heel wat leerlingen er ook mee gebaat zijn. Er is meer verscheidenheid in leerniveau tussen leerlingen onderling en daarom is het nodig om elke leerling de kans te geven om helemaal mee te zijn.

Bron: Van de Pontseele, F. (2020, 19 oktober). Goed gewapend tegen corona- leerachterstand. Geraadpleegd op 16 november 2020, van https://www.klasse.be/238888/goed-gewapend-tegen-corona-leerachterstand/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

reactie

Reacties op andere blogs

  Voor A2/W2 reageerde ik op een blogbericht van deze medestudenten: 1.  Bette Leys:  Schindler's List ~ What's wrong with being dif...