Oef, wat was ik blij dat ik de laatste bladzijde van dit boek heb gehaald! Ik moet zeggen dat het absoluut géén luchtige literatuur is. Maar goed, ik had ook niet veel anders verwacht. Het viel me verdorie best zwaar om te lezen en het was een taaie doorbijter. Ik heb het dan ook meermaals weggelegd en er enkele weken over gedaan. Het is geen boek dat je verslindt of dat zin geeft om verder te lezen, maar eerder een waar je doorheen moet ploeteren. Het is niet zozeer de omvang ervan, maar het heeft te maken met Camus' verouderde schrijfstijl. Zijn woordgebruik is -niet verwonderlijk voor een boek uit 1947- wat gedateerd en zijn zinnen zijn vaak filosofisch en lang uitgesponnen. Bovendien is het boek doorspekt van een soort 'zwaarte' die het extra beladen maakt.
Ik was erg nieuwsgierig naar deze klassieker. In deze coronaperiode boomde de verkoop ervan plots enorm en daarom wilde ik het erg graag lezen. Ik kocht het online en was benieuwd naar het verhaal. Al gauw bleek dat ik me niet aan een echt verhaal moest verwachten. Het is dan ook een kroniek over het verloop van de pestepidemie. Niet dat dit me teleurstelde, ik ben hiermee alweer een ongekende literaire ervaring rijker en leer zo een nieuw genre kennen.
Uiteraard zijn er opvallende overeenkomsten met de huidige coronacrisis: een bizarre 'ziekte' die plots uitbreekt in een klein dorpje, de vele doden, het zoeken naar de oorzaak, het zoeken naar een vaccin, verschillende dokters met uiteenlopende meningen, het dagelijks meedelen van het aantal sterfgevallen, de quarantaine, de mondmaskers, …. Het is allemaal griezelig gelijkend en tegelijk akelig dat een boek uit 1947 opeens een scenario lijkt te zijn voor wat er zich anno 2020 afspeelt. Camus is op zijn minst visionair! Ik heb zelden een boek gelezen waarvan het verhaal zo eng veel overeenkomsten vertoont met de realiteit. Maar …, het komt goed! We moeten alleen nog even volhouden. Het is pas in de laatste regels dat ik een erg filosofische boodschap las. Ik onthoud dat de geschiedenis zich voortdurend herhaalt omdat wij mensen nooit leren en steeds opnieuw vervallen in onze fouten. Hopelijk zet de afloop van het boek zich ook door in real life.
"Want hij wist wat die blije menigte niet wist en wat in de boeken te lezen staat: de pestbacil sterft nooit uit en verdwijnt nooit definitief; hij kan tientallen jaren achtereen blijven sluimeren in de meubels en in het linnengoed, hij wacht geduldig, in kamers, kelders, koffers, zakdoeken en paperassen, en misschien komt er een dag waarop, tot schade en lering van de mensheid, de pest zijn ratten wekt om ze te laten sterven in een gelukkige stad.