zaterdag 14 maart 2020

'5 weken geen les (minstens), wat kan het effect zijn?'


https://www.knack.be/nieuws/belgie/5-weken-geen-les-minstens-wat-kan-het-effect-zijn/article-opinion-1575905.html
bron: Knack 13/03/2020


Nu het corona-virus de media alom beheerst, is het niet evident om een boeiend artikel rond onderwijs en cultuur te vinden voor dit portfolio. Als leerkracht besef ik nu ook dat deze crisis een groot effect zal hebben op (het leren van) de leerlingen nu de lessen 5 weken wegvallen. Dit stemt toch even tot nadenken. Het is allemaal bizar, vreemd en nooit eerder gezien. We stellen ons als leerkracht vele vragen: hoe moet het nu met de school, het leren, de examens, de leerlingen? Wat zullen de gevolgen zijn van de leerachterstand bij de leerlingen? Welk effect heeft 5 weken geen les krijgen? Kunnen we dit nog ophalen? 

In dit opiniestuk in Knack (13/03/2020) staat pedagoog Pedro De Bruyckere hier bij stil.
Kort samengevat zegt hij dat het leereffect snel daalt als er een periode niks gebeurt rond leren, dat online leren niet voor alle leerlingen een oplossing is en dat afstandsleren voor jongere kinderen niet haalbaar is zonder begeleidende leerkracht. Wat is het effect van gemiste paasexamens? Moeten leerkrachten de komende leerstof inperken of aanpassen?

Ik denk dat de ondersteuning van leerlingen nu de voornaamste uitdaging is. Hier zullen ouders en media ook een behoorlijk aandeel in hebben, omdat de leerkracht dit momenteel niet kan opvangen. Persoonlijk zie ik deze uitzonderlijke situatie ook als een kans om leerlingen te testen in hun verantwoordelijkheidszin. Door hen taken en leerstof aan te bieden via kanalen als SmartSchool of zelfs tv, blijven ze geprikkeld en gestimuleerd en leren ze om te gaan met een andere situatie. Het is een goede oefening in zelfdiscipline en verantwoordelijkheid. Zo moeten ze hun taken plannen en zichzelf een schema opleggen om elke dag leerstof te blijven onderhouden. Anderzijds denk ik ook dat niet alle leerlingen dit kunnen en dat het verschil tussen zwakke en sterkere leerlingen hierdoor misschien zal vergroten. Dat er minder geleerd zal worden staat vast, maar onbewust worden hier wel belangrijke vaardigheden als burgerzin, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid gestimuleerd.

Reacties op andere blogs

  Voor A2/W2 reageerde ik op een blogbericht van deze medestudenten: 1.  Bette Leys:  Schindler's List ~ What's wrong with being dif...