zondag 14 juni 2020

Te weinig boeken in de klas? Deze school in Borgerhout geeft het goede voorbeeld

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/06/12/te-weinig-tijd-voor-een-boek-in-de-klas-deze-school-uit-borgerh/
Bron:VRT nieuws, geraadpleegd op 14/06/2020

Hoewel de opdrachten voor het cultuurportfolio er voorlopig even opzitten, kan ik het niet laten om mijn idee te geven bij volgend bericht. Het is te veelbelovend om ongemoeid te laten. Een tijdje geleden las ik in Fons het nobele plan om via een boekenclub meer leerlingen aan het lezen te krijgen. (bericht 3 maart) Ik was er aanvankelijk voor gewonnen maar in de praktijk blijkt dat toch niet zo’n succes. Lezen blijft een achilleshiel voor scholen. Vandaag las ik op VRT-nieuws dat een lagere school in Borgerhout een (naar mijn idee) veel beter plan heeft. Omdat veel leerlingen het vereiste leesniveau niet halen, laat de school de leerlingen vanaf het eerste leerjaar elke dag een kwartier verplicht lezen. Bovendien krijgen ze bij hun middagpauze nog eens een voorleessessie tussen de boterhammen. Deze methode loont want de zesdejaars scoren zeer hoge cijfers op de eindtesten.  

Het gaat er niet zozeer om het lezen aantrekkelijker te maken denk ik, maar het is vooral kwestie van leerlingen zo jong mogelijk aan het lezen te krijgen. Bekijk het als een gewoonte aanleren. Hoe jonger je iets leert, hoe beter je erin wordt. Dat levert hopelijk ook leesplezier op en leerlingen zullen makkelijker, beter en liever lezen in het secundair. Als je leerlingen met regelmaat laat lezen vanaf het moment dat ze leren lezen, zullen ze vaker uit zichzelf lezen omdat ze het beter kunnen. De som is snel gemaakt en de cirkel is rond. Er is dus nog hoop voor het lezen!

 


Reacties op andere blogs

  Voor A2/W2 reageerde ik op een blogbericht van deze medestudenten: 1.  Bette Leys:  Schindler's List ~ What's wrong with being dif...